Bemutatkozás

Kik vagyunk? Hamarosan…

Ön mit tud az udmurtokról, kelet-európai nyelvrokonainkról? Az udmurt művelődés hete – zengjenek a krezs húrjai!

Udmurt lányok látogatása Iszkaszentgyörgyön, a 2016. évi finnugor művelődési fővárosban

.

Ismerkedjék meg az udmurtokkal:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Udmurtok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Udmurtf%C3%B6ld

https://hu.wikipedia.org/wiki/Udmurt_nyelv

 

.

Fényképek és forrás:

https://iszkaszentgyorgy.wordpress.com/2016/03/13/fotok-az-udmurt-lanyok-iszkaszentgyorgyi-latogatasarol/

Március tizenegyedikén délután ismét színes finnugor pillanatoknak adott otthont az iszkaszentgyörgyi IKSZT a Rákóczi utca kettes szám alatt. Udmurt nagykövetünk, Darali Leli ugyanis az idei finnugor kulturális fővárosba invitálta Budapesten tanuló udmurt barátnőit, akik énekeltek, táncoltak az érdeklődőkkel, palacsintát sütöttek és hagyományos udmurt mintákat, ruhákat is bemutattak.

Darali következő foglalkozása 24-én pénteken, 17 órától lesz szintén az IKSZT épületében. Ekkor vendége a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem hanti lektora, Szofia Onyina lesz. További márciusi programjainkról ide kattintva olvashatnak a kedves érdeklődők, mindenkit várunk szeretettel!

Hogy kik is az udmurtok?  Az udmurtok az Orosz Föderáció második legnagyobb finnugor nemzetisége (és az első, ha a mordvinokat két különálló – moksa és erza – nemzetiségnek tekintjük.) Az 1989-es népszámlálás szerint: az udmurtok lélekszáma 747 000 fő, közülük 497 000 fő él az Udmurt Köztársaságban, az összlakosság 31%-a. Legnagyobb részük falvakban lakik.

.

Először rendezték meg az udmurt művelődés hetét – zengjenek a krezs húrjai!

Udmurtföldön első ízben szervezték meg az udmurt kultúra hetét. A fő szervező az Udmurt Kenyes (Udmurt Gyűlés) összudmurt társadalmi szervezet volt. Minden megyében és városban tartottak rendezvényeket: kiállításokat és bemutató előadásokat, hangversenyeket, valamint találkozókat a művelődés és művészet ismert alkotó személyiségeivel.

Április 4-e és 10-e között a Népi Alkotóművészet és Ifjúság Házában első alkalommal rendeztek kiállítást a legismertebb udmurt népi hangszerről „Pörtem krezj”, „A változatos krezs” címmel: 9 mester, több mint15 hangszer – az 5 húrostól a 28 húrosig.

A megnyitó hangversenyen az észt kannelhez vagy a magyar citerához hasonló pengetős hangszerek, a krezsek voltak a főszereplők.

Április 5-én tartották a III. Köztársasági Fórumot „Népi alkotóművészet: hagyományok és megújulás” címmel.

Április 7-én a Dukesz népművészeti csoport estjét láthatták az érdeklődők.

Egész héten két kézműves műhely fogadta a tanulni vágyó látogatókat: a vászonfestés és az udmurt hiedelmek alapján végzett amulettfonás.

Az egész éven át tartó „Daur Gur” – az „Az év dallama” című sorozathoz kapcsolódott ez a hét is.

.

Zengjenek a krezs húrjai!

Hallgassuk-nézzük meg Dina Vasziljeva hangszerszólóját – krezsen:

https://www.youtube.com/watch?v=gPLp5DXSHIM

Rövid angol nyelvű ismertetés:  https://en.wikipedia.org/wiki/Krez_%28instrument%29

Az írás forrásai:   fennougria.ee   és   http://finnougoria.ru/news/44638/

Összeállította: Ondi

Hozzászólás ehhez a cikkhez: Ön mit tud az udmurtokról, kelet-európai nyelvrokonainkról? Az udmurt művelődés hete – zengjenek a krezs húrjai!

(A mezők kitöltése kötelező. A villámlevélcím cím nem fog látszani a hozzászólás elküldése után.)