Bemutatkozás

Kik vagyunk? Hamarosan…

Egyre inkább hallatják hangjukat a hazafias erők Észtországban

Persze az észt hazafiak eddig sem tétlenkedtek. Jüri Böhm és Jüri Liim kezdeményezésére ők küzdötték ki a tallinni Bronzkatona-emlékmű temetőbe való áthelyezését, ők küzdenek a népszavazás jogának helyreállításáért a „rahvaalgatusmarss”-okkal, a „népi kezdményezés menete”-ivel. (A népi kezdeményezés joga egyszer már létezett az észt államban – a legelső, 1920-es alkotmányban annak a rendje-módja szerint szerepelt. A hazafiak csak az akkori elv helyreállítását követelik.) Már hosszabb ideje tüntetnek Észtországnak az alkotmányban rögzített területi épsége megőrzéséért. A Rahvuslik Teataja (Nemzeti Hírnök) havi lapjuk is egyre népszerűbb stb.

A Postimees a legismertebb észt napilap, amelynek honlapja 2014. december 22-én hozta Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnök vélekedését ezzel a címmel: „Ilves: jobbikuliku retoorikaga ükski erakond Eestis parlamenti ei pääseks”, vagyis „Ilves: Észtországban Jobbik-szerű retorikával egyetlen párt sem jutna be a parlamentbe”. Nos, a 2015-ös észtországi választásokon a régebbi hatalmi erők meggyengültek valamennyire, s csodák csodája, két új párt is bekerült a Riigikogu-ba (az észt országgyűlésbe): a szabadelvű Vabaerakond (= Szabad Párt) és a hazafias Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (= Észt Konzervatív Néppárt; észt rövidítése: EKRE).

Heimar Lenk (Észt Centrumpárt) és Jaak Madison (EKRE) országgyűlési (Riigikogu-) képviselők bírálták az uralmi pártokat, mert akadályozzák a bizottsági hangfelvételek nyilvánosságra hozatalát. Az hatalmon lévők így akarják eltitkolni az együttélési törvény (kooseluseadus) és az Oroszországgal aláírt határegyezmény (piirilepe) körül lezajlott felszólalásokat.

Ez a vita még érthető is volna. De a két képviselő az „észtellenes” és „észtellenesség” (antieestlane, antieestlus) fogalmak használatával keményen „megsértette” a többi párt képviselőit azt állítva, hogy a Riigikogu-ban sok az észtellenes személy. Hanno Pevkur belügyminiszter sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy kellemetlen érzéssel töltik el Lenk és Madison szavai: „Az észt nép képviselőinek, akiket megválasztottak az országgyűlésbe, nem kellene ilyen alacsony szintű támadást intézniük képviselőtársaik ellen.” Margus Tsahkna népjóléti miniszter visszájára fordítva a rosszalló kifejezéseket a „bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű” közmondással éppen az EKRE képviselőit vádolta hazafiatlansággal. Ugyanis az ellenzéki párt NATO-kritikus – a tagok nemtörődömsége, a szervezet gyámoltalansága miatt, illetve az új népvándorlás kapcsán fenntartásai vannak az EU-val kapcsolatban is.

A köztársasági elnökségre pályázó Marina Kaljurand jelenlegi külügyminisztert (született Rajevszkaja; Kalle Kaljurand észt vállalkozó felesége) Martin Helme EKRE-képviselő azzal igyekezett lehűteni, hogy mint orosz születésű nem lehet Észtország elnöke. A külügyminiszter úgy védekezett, hogy orosz édesanyja Narvában született, így ő maga születési jogon észt állampolgár. Közben Helme képviselő módosított bírálatán, s inkább az észt–orosz határegyezmény, valamint az egykori szovjet megszállás kártalanításának ügyében elfoglalt álláspontja miatt helytelenítené Kaljurand elnöki jelölését.

Jellemző az ottani fősodratú tömegtájékoztatásra, hogy máris nyomoztak a Helme család felmenői után. Kiderítették, hogy Mart Helme (Martin Helme édesapja) egyik dédszülőpárja orosz volt.

Összeállította: Bélaffy

Hozzászólás ehhez a cikkhez: Egyre inkább hallatják hangjukat a hazafias erők Észtországban

(A mezők kitöltése kötelező. A villámlevélcím cím nem fog látszani a hozzászólás elküldése után.)